La harira és la sopa del Marroc (i del Magreb) per excel·lència. Se la coneix com “la sopa del Ramadà”, perquè encara que en mengen durant tot l’any, és durant el mes sagrat del Ramadà que tots el fidels, trenquen el seu dejuni amb un bon caçó de la nutritiva harira. Es diu que a l’hora de l’iftar, quan el sol es pon, a tota la zona del Magreb se sent l’olor de la harira.
No hi ha una manera única de fer aquest deliciós brou; tampoc les quantitats d’aliments estan recollides en un únic receptari, per això cada harira que provem no serà igual que la següent. Al nord d’Àfrica, la gastronomia es regeix pel gust de cada persona, i cada casa té una recepta pròpia per fer la harira. Per això hi ha gent que alterna la carn de vedella amb pollastre, xai, o fa la sopa totalment vegetal.
A continuació us presentem una recepta aproximada que es pot fer fàcilment a casa.
Ideal per escalfar-se quan ve el fred.
Ingredients per a 4 persones
- 100 g de llenties remullades
- 100 g de carn de be o de vedella trossejada i algun os
- 1 ceba mitjana pelada i tallada a trossos petits
- 1/2 kg de tomàquet
- 1 cullerada de sal
- 1/2 cullerada de pebre
- Safrà
- 100 g de julivert fresc i picat i 20 g de coriandre fresc i picat
- 2 cullerades soperes de farina
- 1 cullerada sopera d’oli d’oliva verge
- 1,5 l d’aigua
Elaboració
Escalfeu l’aigua en una olla i afegiu-hi la carn de be, els ossos, les llenties, la ceba, el pebre, el safrà i una cullerada de sal. Tapeu l’olla i poseu-ho a coure a foc fluix durant mitja hora. Peleu i trossegeu els tomàquets i sofregiu-los en una cassola amb l’oli durant 10 minuts a foc lent. Una vegada sofregits, afegiu el tomàquet a l’olla principal. Ho heu de deixar coure 25 minuts més. Finalment, diluïu bé la farina en un got gros d’aigua freda i tireu-la a l’olla quan la carn i les llenties estiguin ben cuites. En aquest moment, afegiu-hi el coriandre i el julivert. Continueu remenant-lo de tant en tant. Al cap de 10 minuts, destapeu l’olla i remeneu-ho contínuament durant 5 minuts més, fins que el contingut adquireixi una textura ni molt espessa ni molt diluïda. Rectifiqueu de sal, si cal. Ho heu de servir ben calent.
jo la faig amb cigrons també i fideus, arrós no m’agrada gaire… i concentrat de tomàquet…
Gràcies per la recepta… Jo vaig “aconseguir” passar aquest estiu el Ramadà al Marroc… ¡¡sense tastar-la!! i ara, amb el fred, ve de gust…