Comunicat d’Amics dels Infants del Marroc (IMA) / Comunicado de Amics dels Infants del Marroc (IMA)

Fotografia: Reduan / EFE

Davant la dramàtica situació que estan vivint les persones migrants arribades a Ceuta en les darreres setmanes, IMA s’adhereix al comunicat conjunt de les organitzacions espanyoles membres de la xarxa euroafricana Migreurop[1], que treballa per a la protecció dels drets de les persones migrants.

En aquest comunicat, que podeu llegir a https://sosracismo.eu/andalucia-acoge-apdha-cear-elin-iridia-red-acoge-y-federacion-sos-racismo-exigen-un-enfoque-de-derechos-en-ceuta/, s’exigeix a l’estat espanyol un enfocament de drets per fer front a la situació que s’està vivint a Ceuta.

En consonància amb la trajectòria històrica d’IMA de defensa dels drets dels menors d’origen marroquí i de lluita contra qualsevol forma de racisme, mostrem el nostre més ferm recolzament a les següents propostes que s’exposen en l’esmentat manifest i en les propostes addicionals efectuades per CEAR:

  1. Cal garantir la seguretat i la cobertura de les necessitats bàsiques de les persones vulnerables, especialment dels menors migrants, a través de mecanismes estables d’atenció integral i inclusiva.
  2. Cal garantir una atenció jurídica individualitzada, traducció i interpretació, accés a la tutela jurídica i al procediment de protecció internacional, establint mecanismes àgils per a la detecció de les persones en risc de vulnerabilitat, especialment de la infància, per a la seva derivació cap a serveis especialitzats.
  3. Cal evitar que determinats territoris es converteixin en grans camps de retenció de persones migrants, a través d’una política de trasllats àgil, transparent, sistematitzada i sense cap discriminació per motius de nacionalitat, traslladant de forma preferent les persones amb perfils vulnerables com la infància i garantint l’interès superior dels infants.
  4. Cal exigir a tots els mitjans de comunicació una informació veraç, des d’un enfocament basat en els drets humans, que eviti exercir d’altaveu dels discursos de l’odi, de la criminalització i de la generació d’estereotips i de prejudicis envers les persones migrants.
  5. Cal impulsar i desenvolupar campanyes de sensibilització i polítiques de convivència, integració i de lluita contra la discriminació des de tots els nivells de l’administració.

IMA ESTARÀ SEMPRE A FAVOR DEL RESPECTE DELS DRETS HUMANS, LA SOLIDARITAT I LA DIGNITAT DE TOTES LES PERSONES I ESPECIALMENT ELS MENORS!

[1] Comisión Española de Ayuda al Refugiado (CEAR), ELIN, Federación SOS Racismo, Red Acoge, Irídia – Centro de Defensa de Derechos Humanos, Asociación Pro Derechos Humanos de Andalucía (APDH-A) i Federación Andalucía Acoge.

Ante la dramática situación que están viviendo las personas migrantes llegadas a Ceuta en las últimas semanas, IMA se adhiere al comunicado conjunto de las organizaciones españolas miembros de la red euroafricana Migreurop[1], que trabaja para la protección de los derechos de las personas migrantes.

En este comunicado, que podéis leer en https://sosracismo.eu/andalucia-acoge-apdha-cear-elin-iridia-red-acoge-y-federacion-sos-racismo-exigen-un-enfoque-de-derechos-en-ceuta/, se exige al estado español un enfoque de derechos para hacer frente a la situación que se está viviendo en Ceuta.

En consonancia con la trayectoria histórica de IMA de defensa de los derechos de los menores de origen marroquí y de lucha contra cualquier forma de racismo, mostramos nuestro más firme apoyo a las siguientes propuestas que exponen en el citado manifiesto y en las propuestas adicionales efectuadas por CEAR:

  1. Es necesario garantizar la seguridad y la cobertura de las necesidades básicas de las personas vulnerables, especialmente de los menores migrantes, a través de mecanismos estables de atención integral e inclusiva.
  2. Es necesario garantizar una atención jurídica individualizada, traducción e interpretación, acceso a la tutela jurídica y al procedimiento de protección internacional, estableciendo mecanismos ágiles para la detección de las personas en riesgo de vulnerabilidad, especialmente de la infancia, para su derivación hacia servicios especializados.
  3. Es necesario evitar que determinados territorios se conviertan en grandes campos de retención de personas migrantes, a través de una política de traslados ágil, transparente, sistematizada y sin ninguna discriminación por motivos de nacionalidad, trasladando de forma preferente las personas con perfiles vulnerables como la infancia y garantizando el interés superior de las niñas y niños.
  4. Es necesario exigir a todos los medios de comunicación una información veraz, desde un enfoque basado en los derechos humanos, que evite ejercer de altavoz de los discursos del odio, de la criminalización y de la generación de estereotipos y de prejuicios hacia las personas migrantes.
  5. Es necesario impulsar y desarrollar campañas de sensibilización y políticas de convivencia, integración y de lucha contra la discriminación desde todos los niveles de la administración.

¡IMA ESTARÁ SIEMPRE A FAVOR DEL RESPETO DE LOS DERECHOS HUMANOS, LA SOLIDARIDAD Y LA DIGNIDAD DE TODAS LAS PERSONAS Y ESPECIALMENTE LOS MENORES!

[1] Comisión Española de Ayuda al Refugiado (CEAR), ELIN, Federación SOS Racismo, Red Acoge, Irídia – Centro de Defensa de Derechos Humanos, Asociación Pro Derechos Humanos de Andalucía (APDH-A) y Federación Andalucía Acoge.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s