Contes del Marroc

El passat dissabte 4 de febrer ens vàrem trobar a la Biblioteca Sant Pau-Santa Creu on us vàrem presentar el projecte BiblioIMA.

L’Imma Solé, directora de la biblioteca de Sant Pau-Santa Creu, ens va proporcionar un recull bibliogràfic fet per l’equip de la biblioteca, amb títols imprescindibles sobre el Marroc: guies, mapes, història, cultura, gastronomia, literatura, cinema, etc. En una propera entrada compartirem aquest recull bibliogràfic.

Tot seguit, la Rosa, la Numància, la Laura i la Gemma ens van delectar a petits i grans, explicant-nos quatre contes del Marroc.

Primer, la Rosa Pinyol ens va explicar “Sarsor”. Sarsor és un conte marroquí que el podreu trobar al llibre:

Quinzemons. Recull de contes interculturals per a l’escola

Autors: Teresa Duran, Rosa Muxí

Editorial:  GRAÓ (2008)

ISBN: 84-7827-258-5 (català)

ISBN: 84-7827-271-2 (castellà)

Quinzemons és un recull de narracions per a petits i grans. Històries de quinze comunitats llunyanes i fins i tot desconegudes triades per ser contades de viva veu. Hi trobareu insinuacions sobre la manera d’explicar-les i d’utilitzar-les a l’escola, però són només això, insinuacions.

Índex

El cuc i els animals salvatges (massai) · Les gralles i el serpent (hindú) · El gat i els ratolins (tibetà) · Oncle jaguar, oncle brau i oncle conill (misquito) · L´àliga i el caçador (huron o wyandot) · Sarsor (marroquí) · Els tres consells (sufí) · L´home invisible (xinès) · La setmana de Nasreddin Hodja (turc) · En Closcabuida (siberià) · L´origen del violí (romi) · Nityí i el pitó de Seba (o pitó africà) (africà) · L´óssa gegantina i l´Óssa Major (iroquès) · L´espasa de Banzo (japonès) · El vell regiramuntanyes (xinès)

Després , la Numancia Rojas ens va contar “La princesa solitaria” que el podem llegir al llibre  Cuentos populares de los bereberes.

Cuentos populares de los Bereberes

Autor : Topper, Uwe

Editorial : Miraguano (2004)

ISBN : 9788478131105

Sèrie de relats recollits per l’autor de la tradició oral, tant de narradors professionals que fan d’aquest ofici seu manteniment com dels que ho fan per pur plaer, entre els quals caldria incloure a dones velles, homes, joves i fins a nens.

Tot seguit, la Laura Masià va explicar “La bola de sègol”.

I, finalment, la Gemma Rodríguez ens ho va fer passar d’allò més bé amb “Las hojas de la maceta” que va treure del llibre 25 cuentos populares de los 5 continentes.

25 cuentos populares de los 5 continentes

Diversos autors.

Editorial: Siruela (2007)

Col·lecció: Las Tres Edades / Cuentos ilustrados

ISBN: 9788498411393

Emprenem un llarg viatge per Europa, Àsia, Àfrica, Amèrica i Oceania per descobrir, amb certa sorpresa, que malgrat ser contes recollits en llocs tan llunyans, tots tenen un denominador comú: la necessitat que tenim les persones d’explicar el que ens preocupa , el que ens emociona, el que enyorem. Aquests relats ens arriben de la mà dels escriptors que els van triar, els van traduir i els van tornar a contar, persones profundament compromeses amb l’ésser humà, com José María Guelbenzu, Italo Calvino, W. B. Yeats, Madame D’Aulnoy, Nelson Mandela, José María Arguedas i Horaci Quiroga, entre d’altres.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s