Achoura

Demà, 6 de desembre, se celebra la Achoura. Recuperem, per celebrar-ho, un text que vam publicar fa un temps en el butlletí de l’associació.

Durant la Achoura els xiïtes commemoren la massacre de Hussein, el nét del profeta Mahoma, i de la seva família. S’autoimmolen per recordar simbòlicament el martiri de l’imam. És un dia de peregrinació a Karbala, ciutat santa de l’Iraq on hi ha la tomba de Hussein. Tots recordem les impressionants imatges, emeses pels telenotícies, d’aquesta festivitat que se celebra el dia 10 del mes de Mouharram, i d’aquí li ve el nom: 10 en àrab es pronuncia achara, i la celebració es converteix en la Achoura.

Però al Marroc, de confessió sunnita, la Achoura es celebra d’una manera molt diferent. Al Marroc, des de fa segles, s’han unit a les cerimònies religioses altres conceptes culturals que no tenen el seu origen en l’Islam.

La Achoura és la festa de la infància, de la família i les tradicions. Es distribueixen llaminadures, regals i es realitzen pràctiques carnavalesques que inclouen el foc, l’aigua, la percussió, el ball i les disfresses.

Durant dos dies es rendeix honor als infants, ells són els protagonistes. El primer dia, la tradició mana que estrenin roba, rebin llaminadures i regals, trompetes, tambors, petards i altres joguines, i que la música, els balls al voltant de les fogueres i els focs artificials omplin els carrers.

El segon dia, els nens es diverteixen ruixant amb aigua (símbol de l’abundància i la prosperitat) a la gent que passa, veïns, amics i familiars, amb total llibertat, una pràctica coneguda per tots els marroquins com el Zem-Zem.

Algunes famílies aprofiten la festivitat per complir amb el zakat, un dels cinc pilars de l’Islam, que consisteix a donar almoina als necessitats i també per visitar els morts en els cementiris.

Les famílies es reuneixen per menjar les tradicionals fekkes i beure el te, mentre es donen els regals als nens.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s