(11) Quan pot durar el procés?

De fet, un cop s’ha obtingut el CI i ja s’ha completat l’expedient (legalitzacions i traduccions), ja estem en disposició de viatjar. El problema és a on. S’ha de contactar amb algun orfenat on hi hagi nens en situació de ser kafalats per estrangers i on els agents jurídics que intervenen en el procés no siguin contraris a les kafales per part d’estrangers. Les situacions al Marroc són molt canviants, tot i que ara mateix ens trobem en un moment delicat degut al gran nombre de famílies que opten a la kafala al Marroc.

El temps d’espera dependrà molt de l’orfenat escollit. En aquells on el procés és més ràpid i pautat, pel fet de ser el més demandats, hi ha una llista d’espera que pot durar uns quants mesos. En altres on el procés és més incert i pot durar fins a tres mesos, les gestions es poden iniciar en el moment de tenir l’expedient complet, si hi ha nens en situació de ser kafalats i no hi ha llista d’espera, encara que això cada cop és menys habitual.

Per tant la durada del procés és incerta. Hi ha kafales que s’han fet en 2 setmanes, i d’altres en varis anys. El temps d’espera fins que se’ns assigni un nen és incert i depèn de la ciutat, el moment i les circumstancies (en general, menys de 6 mesos, fins ara). El temps per obtenir l’acta d’abandonament, si no en té i és de pares desconeguts, pot ser d’entre 3 i 6 mesos. Si la mare ha renunciat voluntàriament pot ser una mica més ràpid. Un cop el nen ja té sentencia d’abandonament, i podem presentar la sol·licitud de kafala, la gran majoria del processos de kafala duren aproximadament entre 1 i 2 mesos, temps suficient per fer la kafala, el passaport i el visat, i tornar amb el nen, si no hi ha cap entrebanc.

No obstant, s’ha d’estar preparat emocionalment per assumir un cert risc. Des de fa uns anys, s’han produit problemes a diverses ciutats (Casablanca, Rabat, Meknes, Agadir…) que han fet encallar puntualment, i per períodes llargs de temps, a moltes families que estaven tramitant el seu procés de kafala. En alguns casos els processos s’han allargat fins a un any, fet realment desgastador per les families i traumàtic pels infants.

Ara mateix és quasi impossible fer la kafala en un sol viatge i en solen ser necessaris almenys tres (sol·licitud, assignació i kafala).

també et pot interessar:

preguntes més freqüents

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s