El te és la beguda per excel·lència del Marroc. Sempre ben calent i amb menta és molt refrescant a l’estiu, i al hivern, per combatre el fred i quan manca la menta, es pren sol o bé amb marialluïsa. Es pren a totes hores, encara que si es pren abans de dinar o a la tarda, s’acompanya de pastissets, galetes o fruits secs (ametlles, festucs o cacauets).
Al Marroc es creu molt en els beneficis del te verd i tothom en pren, fins i tot els nens des que son ben petitons.
Pel te. Ingredients per 4 persones:
- Vasets de te
- 1 tetera marroquí de mig litre.
- 1 Litre d’aigua
- 3 culleradetes de te verd
- 2-3 cullerades soperes de sucre
- Unes quantes fulles de marialluïsa
Instruccions:
Fem bullir l’aigua en un bullidor o en un pot apart.
Posem el te a la tetera i hi tirem una mica d’aigua bullent per rentar-lo, amb moviments circulars rentem el te i aboquem l’aigua, ho podem fer un parell de cops, veurem que primer l’aigua surt tèrbola i després ja surt més clara o transparent.
A foc lent posarem el te a bullir amb aigua fins a omplir quasi la tetera, hi afegim el sucre, deixem la tetera destapada, vigilarem que no vessi, i ho mantenim així tres o cinc minuts.
Apaguem el foc i incorporem la marialluïsa a la tetera, tapem i ho deixem reposar un o dos minuts.
En una safata posarem la tetera i els vasets de te. Ho portem a taula i allí farem el ritual de barrejar el te: aboquem el te a un vaset (que després no utilitzarem per servir) des de la tetera tan lluny com puguem per fer espuma, tornem el te a la tetera abocant-lo de cop, repetim uns quants cops aquest procés (aquí no hi ha consens, n’hi ha que ho fan un parell de vegades fins a alguns que ho fan quinze cops). Finalment oferim el te omplint els vasos fins a la meitat i amb un dit d’espuma al damunt.
A l’estiu podem preparar el te amb menta fresca, seguint les mateixes instruccions.
Per les pastes. Ingredients:
- 1 iogurt natural
- 1 mida de sucre
- 2 sobres de llevat
- 1 mida d’oli de gira-sol
- 5 ous
- Farina tamisada
- Aigua de flor de taronger
- Sucre en pols
Instruccions:
Barregem el iogurt, el sucre, el llevat, l’oli i els ous. Hi afegim la farina fins a obtenir una massa bastant espessa.
Introduïm la massa a la mànega pastissera i sobre una safata per anar al forn coberta de paper o untada farem boletes o les formes que ens inspiri la nostra creativitat. Pintem les galetes per sobre amb la barreja d’aigua de taronger i sucre en pols.
Ho posem al forn prèviament escalfat i les coem (es fan bastant ràpid).