(7) Qui pot ser kafalat?

S’especifica clarament a l’Art. 1 de la llei de la kafala.

Es considera nen abandonat a tot menor, d’un o altre sexe, que no hagi arribat a l’edat de 18 anys i que es trobi en una de les següents situacions:

    • Ser fill de pares desconeguts, o bé de pare desconegut i mare coneguda que l’hagi abandonat voluntàriament;
    • ser orfe o que els seus pares siguin incapaços de subvenir les seves necessitats o no disposin de mitjans de subsistència legals;
    • que els seus pares hagin demostrat mala conducta no assumint la seva capacitat de protecció i orientació per conduir al menor pel bon camí, com en aquells casos en què els pares han estat desposseïts de la tutela legal o en què un d’ells, després del decés o incapacitat de l’altre, manifesti una conducta esgarriada i no compleixi amb el deure esmentat respecte del menor.

Bàsicament, pot ser un nen orfe (n’hi ha molt pocs), un nen de pares desconeguts, o de mare coneguda però que n’hagi fet la renúncia voluntàriament. En tot cas ha d’existir una sentencia judicial o acta d’abandonament on un jutge el declari menor abandonat.

A les creches hi ha molts nens que estan abandonats a la pràctica, però no tenen aquesta sentencia, i per tant no es poden kafalar. Això no vol dir que no puguin aconseguir-la en uns mesos. De fet, actualment, a la majoria de les creches hi ha molt pocs nens amb sentencia d’abandonament.

No obstant, a les creches també hi ha nens als que els seus pares se’ls ha retirat la custòdia temporalment (per estar a la presó, per exemple), o nens als que la mare porta a la creche per a què els cuidin (ja que ella no pot fer-se’n càrrec). Aquests nens no poden ser kafalats ja que no tenen, ni tindran l’acta d’abandonament, doncs tenen una família i s’espera que en algun moment tornaran amb ella.

Les famílies marroquines s’estimen més kafalar nenes, per tant, la majoria dels menors kafalables per estrangers són nens.

també et pot interessar:
(1) què és i no és IMA?
(2) què pot fer IMA per tu, i tu per IMA?
(3) Puc fer una adopció (internacional) al Marroc?
(4) vol dir això que no podré adoptar al meu fil?
(5) Quines son les diferencies bàsiques entre kafala i adopció?
(6) Qui pot fer una kafala?

 

Deixa un comentari