(5) Quines son les diferències bàsiques entre kafala i adopció?

La llei de la kafala diu en el seu Art. 2:

“La kafala d’un menor abandonat, en el sentit d’aquesta llei, consisteix en el compromís de fer-se càrrec de la protecció, educació i manutenció d’un nen abandonat, de la mateixa manera que ho faria un pare amb el seu propi fill. La Kafala no confereix dret a la filiació ni a la successió.”

Per tant, la kafala no suposa que el nen es converteixi en el nostre fill. En particular, no adopta els nostres cognoms, ni la nostra nacionalitat. Es per això que necessita un visat per entrar a Espanya, ja que després de la kafala segueix sent marroquí, però no espanyol.

Un cop a Espanya, a tots els afectes som els tutors legals del menor. Per tant, si no s’opta per l’adopció plena, o el jutge la denega, tenim els mateixos drets i obligacions que per un fill inscrit en el llibre de família. La diferència és que no comparteix cognoms, no tenim llibre de família, el menor segueix sent estranger amb NIE i no DNI, però gaudeix de les mateixes ajudes i drets que un fill. Passats tres anys de residència podria demanar la nacionalitat espanyola. Certament, tot és molt més senzill burocràticament si el menor és adoptat, i el nen sempre gaudirà d’una major protecció i del seu dret a tenir pares (reconegut a la Convenció sobre els Drets dels Nens de 1989, signada per ambdós estats).

Amb la kafala ens comprometem a fer-nos càrrec del nen, per tant, en el moment que aconseguim la kafala ens entreguen el nen, que restarà amb nosaltres mentre tramitem el seu permís de sortida, passaport i visat.

S’ha de tenir molt en compte que només es poden kafalar menors abandonats.

també et pot interessar:
(1) què és i no és IMA?
(2) què pot fer IMA per tu, i tu per IMA?
(3) Puc fer una adopció (internacional) al Marroc?
(4) vol dir això que no podré adoptar al meu fill?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s